Specijalistička očna ordinacija Medikus-Optik, Kruševac
Telefoni: 064. 12 79 220, 064. 16 31 484
Medikus-Optik, Kruševac | Vađenje stranih tela
Specijalistička očna ordinacija Medikus-Optik pruža usluge svih pregleda iz oblasti oftamologije.
ocna ordinacija,ocni lekar,oftamoloska ordinacija,ocni pregled,
1061
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1061,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed

Vađenje stranih tela

Da bi se strano telo zabilo u rožnjaču ono mora da poseduje određenu brzinu, oštre ivice i da ima određenu masu. To su najčešće opiljci gvožđa, čelika, bakra ili kamena. Povrede se najčešće dešavaju radnicima u industriji koji rade na obradi metala i kamenorezeima koji ne koriste zaštitne maske.

Uklanjanje ovih stranih tela stvara ožiljke na rožnjači u vidu makula, pa se ovakva rožnjača naziva kamenorezačka rožnjača.

Kako se manifestuje strano telo rožnjače?

Bolesnik ima osećaj prisustva stranog tela, javlja se bol, epifora, fotofobija, blefarospazam i cilijarna hiperemija. Oko gvozdenog stranog tela stvara se lokalna sideroza a oko bakarnog lokalna halkoza. Kod težih slučajeva može doći i do iritisa.

Kako se postavlja dijagnoza stranog tela rožnjače?

Veće strano telo se vidi golim okom, dok se manja strana tela otkrivaju pregledom na biomikroskopu sa proeepnom lampom.

Kako se leče strana tela rožnjače?

U svrhu lečenja vrši se površna anestezija lokalnim anestetikom. Vrhom specijalnog instrumenta (koplje) ili vrhom sterilne igle za intramuskularne injekcije, uklanja se strano telo i vrši abrazija okolne sideroze ili halkoze. Pokret igle je uvek od centra ka periferiji rožnjače da se ne bi probilo oko pri nepredviđenom pokretu. Posle uklanjanja stranog tela daje se midrijatik (scopolamin, homatropin) da bi se sprečio iritični fenomen. Obavezno se aplikuje antibiotska mast ili kapi i zavoj. Pacijent se previja u ambulanti jedanput dnevno, a ceo proces zarastanja traje sledećih nekoliko dana.